Runner's High

Misschien wel eens van gehoord, maar de Runner's High bestaat echt. Hierbij ervaart de sporter een euforie in het lichaam. Een erg aangename gemoedstoestand. Deze Runner's High wordt veroorzaakt door de geweldige stof endorfine oftewel; 'het gelukshormoon'.

Bij de meeste mensen gebeurt dit ongeveer tussen een half uur en een uur na een duurtraining. Uiteraard gebeurt dit bij veel mensen ook al eerder, maar bij een aantal mensen gebeurt dit niet of het verdwijnt in de loop der jaren. 

Wanneer je de Runner's High te pakken hebt hoef je deze niet alleen tijdens of vlak na de training te ervaren. De endorfine kan zelfs nog uren doorwerken op een positieve gemoedstoestand. 

Kijk wel uit, want dit kan wel verslavend werken. Hierdoor kun je overtraind raken of als je te lang wacht tussen de trainingen kun je zelfs ontwenningsverschijnselen ervaren. 

Hoe weten wij dat? Er is in 2008 een Duits onderzoek gedaan hiernaar. Hierbij werden hersenscans gemaakt van de lopers voor en na een looptraining. Door de vernieuwde hersenscan methode blijkt dat juist na het hardlopen meer endorfine in de hersenen te vinden is.

 

Aanmelden