12 november, 2019

Bewust worden

Het is tegenwoordig erg lastig om helemaal gezond te eten. Bijna met alle producten die je in de supermarkt vindt, is wel iets gebeurd. Helaas was dit niet altijd bekend, dus zijn wij al verslaafd geraakt aan alle rotzooi en is ons lichaam "immuun" geworden voor bepaalde stoffen. Wist je dat hierdoor je smaak ook achteruit kan gaan? Om het gemakkelijker voor je te maken heb ik op een rijtje gezet, wat de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten tijdens de boodschappen. 

Waar moet je op letten als je boodschappen doet?

Allereerst let op de volgorde van de ingrediëntenlijst, op de achterkant van de verpakking.

Bij de ingrediënten hou je de volgende voedingsstoffen in de gaten:

 • Tarwes
 • Suiker
 • Vetten 

Dit zijn de belangrijkste drie. Het zal je wel opvallen dat wanneer ik een verdeling maak, deze altijd in drie stukken wordt verdeeld. Drie is een krachtig getal waar je veel kanten mee op kunt. Het is een aantal wat je gemakkelijk kunt onthouden en het is nooit te veel in één keer. Hier later meer over. 

Ik zal deze drie kort toelichten. 
Bij tarwe is het belangrijk dat je kiest voor volkoren of spelt. Spelt en volkoren zijn de enige graansoorten, waar niks mee gebeurd is. Deze zijn als het ware beschermd. Houd je dus erg van brood of pasta? Neem dan spelt of volkoren, dan zit je altijd goed. Neem hier niet te veel van, want dan gaat je lichaam dit op slaan als 'reserve' oftewel ongewenst VET.

De gevaren van suiker worden steeds meer bekend. Kort samengevat, suiker is vergif. We moeten proberen dit zoveel mogelijk te vermijden. Zoals ik eerder zei, is het tegenwoordig moeilijk om helemaal gezond te eten. Wel kun je de balans proberen te vinden en zoveel mogelijk verstandige keuzes te maken. Bij suiker moet je in de gaten houden dat er maximaal 5 gram suiker per 100 gr in een product zit of 2,5 gram op 100 ml. Trap ook niet altijd in de 'light' of 'suikervrije' varianten. Vaak zit hier een suikervervanging in, die nog slechter voor je is dan suiker. De enige zoetstof die je kunt vertrouwen hierbij is Stevia. Dit is een plantaardige zoetstof, vanuit de natuur. 

Vetten kun je in veel verschillende categorieën verdelen, maar ook hier geldt; zorg ervoor dat er niet teveel mee gebeurd is. Onverzadigde vetten en ongeraffineerde producten zijn OK. Oftewel verzadigde vetten en geraffineerde (geruïneerde) vetten, zoals transvetten, zijn niet gezond voor je. Deze vetten veroorzaken, net als bovenstaande voedingsmiddelen, de kans op ziektes en andere nare klachten.

Misleiding en verleiding

Waar vind je deze vetten onder andere? 

 • Koekjes
 • Margarines
 • Halvarines
 • Snoep
 • Koffiemelkpoeder
 • Pizza
 • Snacks
 • En helaas nog heel veel andere producten
Dit neemt niet weg dat je deze bovenstaande producten, gemakkelijk zelf kunt maken met de juiste ingrediënten. Dit is vaak nog tien keer lekkerder. Je zult in het begin misschien moeten wennen aan dat alles minder zoet of zout is. Al snel begint je lichaam zich aan te passen en komen de oorspronkelijke functies van de smaak weer terug. Wanneer je dan weer iets haalt met veel suikers, verkeerde tarwes of slechte vetten, vind je dit vaak te zoet, te zout of reageert je lichaam hier anders op dan je gewend bent. Dit is eigenlijk een heel goed teken!

Probeer ten tweede zoveel mogelijk onbewerkte, verse producten te kopen.

Het lichaam weet niet wat deze met onbewerkte voeding moet doen. Dit is ook de reden dat je hier pieken en dalen van krijgt in je suikerspiegel, het lichaam is in de war. Je kunt hierdoor vermoeidheid ervaren en een onverzadigd gevoel ervaren. Wanneer je veel verse en onbewerkte producten eet, ben je niet alleen langer verzadigd, maar help jij je lichaam om alle processen op de juiste manier te laten verlopen en heb je daadwerkelijk profijt van hetgeen wat je in je mond stopt. 

Blootstellen aan bacterien

Als laatste is het aan te raden om zoveel mogelijk biologische producten te kopen.

Net als dat het voor ons belangrijk is om blootgesteld te worden aan bacteriën, is dit ook belangrijk voor onze voeding. Doordat onze voeding groeit op de manier hoe het bedoeld is, maakt deze bepaalde antistoffen aan. Deze stoffen gebruiken wij weer als vitamines en mineralen. Hoe kunstmatiger dit proces is, hoe minder voedzaam de voeding wordt. Dan denk je dus heel gezond te eten, maar voor je lichaam is dit 'gebakken lucht'. Het product ziet er misschien iets minder "perfect" uit, maar voor je lichaam maakt het niet uit hoe het er van de buitenkant uitziet.

Ik hoop dat deze informatie je iets wijzer heeft kunnen maken of dat ik je iets heb verteld, wat je misschien nog niet wist. Als dit het geval is, kun je misschien de eerste stap zetten. Om in ieder geval een gedeelte van de boodschappen in te wisselen. Het is allemaal zo lekker, maar het hoeft niet elke dag. Daarnaast kun jij je afvragen of het, het waard is om je lichaam in die mate te vergiftigen. Het is niet dat je nooit meer iets 'lekkers' kunt eten, maar vind een balans voor jezelf. Ook wij moeten af en toe blootgesteld worden aan bacteriën en gifstoffen. Als je dit doet, geniet er dan wel van!

Ik probeer alle informatie zo gemakkelijk mogelijk te maken, we hebben al genoeg andere moeilijke zaken aan ons hoofd. Plus, als het teveel wordt dan is het lastig om te blijven focussen en daadwerkelijk nieuwe gewoontes aan te leren. 

Laat een reactie achter

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. Was je hier al van op de hoogte? Hoe bewust doen jullie boodschappen? Laat gerust een reactie achter. Misschien vind je wel dat ik iets essentieels ben vergeten, deel dit dan. Jouw input wordt gewaardeerd. 


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Aanmelden