30 november, 2019

The Game Changers

Van de week zat ik te kijken, naar een documentaire op Netflix genaamd; The Game Changers. Deze documentaire heeft mij flink aan het denken gezet.

Eerlijk gezegd was ik ook wel een beetje geschrokken, omdat het dus nog erger gesteld is met de voedselindustrie dan ik dacht.

Dat alles om geld draait, dat wist ik al. Dat het allemaal ten koste van onze gezondheid ging, dat wist ik ook al. Maar dat ons zoveel wijs wordt gemaakt, waar je bij staat, dat wist ik niet. Ik kijk eigenlijk al 18 jaar geen nieuws meer, ik lees geen kranten en ik houd me al helemaal niet bezig met de politiek. Puur omdat je er geen invloed op hebt, je weet niet wat ervan waar is en het kan je leven flink beïnvloeden.

marketing

Deze documentaire gaat over voeding, iets wat mij de afgelopen maanden steeds meer is gaan interesseren. Ik heb heel mijn leven moeite gehad met het onderwerp voeding. Overal wordt iets anders beweerd, wat het tegenwoordig nog erg moeilijker maakt om te bepalen wat je moet geloven.

Het begon al jaren geleden toen werd beweerd dat roken gezond voor je was. Toen was gebleken dat dit niet het geval was, sloeg de vleesindustrie toe. Deze 'maffia-bende' zorgde ervoor dat wij met z’n alle geloven, dat wij vlees moeten eten om groot en sterk te worden.  

De afgelopen maanden ben ik al flink bezig geweest om mijn leefstijl, op het gebied van voeding, aan te passen. Ik merkte al snel dat mijn lichaam hier positief op reageerde en dat ik meer energie kreeg. Wat ik zelf dacht, was dat dit door de suikers kwam die mijn lichaam verlieten. Dit is alleen maar een schijntje van wat er veranderd is aan de binnenkant van mijn lichaam. Er zijn verschillende processen in gang gezet, om mijn lichaam als het ware te resetten, naar hoe het oorspronkelijk bedoeld is.

In de documentaire praten ze over veganistische leefstijl. Plantaardige voeding is erg gezond voor ons, want hier kunnen wij namelijk onze vitamines, mineralen en bouwstoffen uithalen. Wat ons wijsgemaakt is, is dat wij vlees nodig hebben om bijvoorbeeld spieren op te bouwen of om energie uit te halen. Daarnaast heeft iemand verzonnen dat, vooral mannen, vlees moeten eten anders zijn het geen echte mannen. Als je gaat navragen of er iemand is die barst van de energie na het eten van heel veel vlees, zal je er waarschijnlijk niet veel tegenkomen. “Je moet toch altijd even bijkomen van al dat eten”.

brandstof

Ik geloof niet altijd alles over voeding wat ik voorbij zie komen, maar in dit geval was ik zelf al een beetje bekend met de effecten van plantaardige voeding op het lichaam. Ik heb zelf mogen ervaren wat het met je doet om geen dierlijke producten meer te eten. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou uitspreken, maar deze documentaire heeft er zelfs voor gezorgd dat ik serieus ben gaan nadenken over mijn vleesconsumptie. Ik was al aardig geminderd met het eten van vlees. Niet per se bewust, maar tijdens het zoeken naar een leefstijl die bij mij past, is het 'toevallig' zo gelopen. Waar je mij meestal voor wakker kan maken is sushi, spareribs en spek. Wat ik wel weet is dat als ik dit gegeten heb, ik daarna niet veel meer waard ben. Vaak heb ik zelfs gedurende de nacht last van deze voeding. Het is wel lekker, maar het betekent steeds minder voor mij, omdat het meer lasten dan lust oplevert.

Ik krijg ook vaak de vragen links en rechts, over wat mijn mening is over vegetariërs en veganisten.  Meestal was mijn antwoord dan; “Een mens heeft vlees nodig, hier zitten stoffen in die wij nergens anders uit kunnen halen”.

Dat is deels waar. Deze stoffen haalde wij vroeger uit de grond of kregen wij binnen door middel van bacteriën op onze voeding. Tegenwoordig wordt alles voor ons schoongemaakt en beschermd, waardoor onze voeding deze stoffen niet meer bevat. Volgens ‘The Game Changers’, zijn de dieren niets anders dan een tussenkanaal voor deze stoffen. Zij krijgen deze bacteriën namelijk wel nog steeds binnen. Wanneer wij dat dier dan dus eten, krijgen wij het op deze manier alsnog binnen. Ons lichaam is eigenlijk helemaal niet gemaakt voor het consumeren van dierlijke producten, dat kun je ook zien aan de bouw van ons gebit. Het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat wij dit als kannibalen zitten te eten om er beter van te worden. Sterker nog, het kan ons zelfs heel ziek maken op de lange termijn.

Lekker grazen

Het heeft mij echt aan het denken gezet. Is vlees zo belangrijk voor mij? Wat kan ik als alternatief nemen? Ik ben geen voorstander van de nagemaakte ‘vegan-worstjes en burgertjes’ uit de supermarkten, puur omdat dit alsnog bewerkte voeding is en de voedselindustrie alweer klaar staat om zijn volgende slag te slaan.

Mocht ik besluiten om over te stappen, dan zal ik de nagemaakte worstjes wel willen eten, maar dan wel alleen zélf gemaakt! Het idee alleen, vind ik wel lastig. Ik heb het nooit zo bekeken. De marketing van de voedselindustrie zit zo goed in elkaar dat je alles geloofd wat ze zeggen en dat je bij alles denkt ‘dat zal toch wel meevallen’.

Ik zeg niet dat iedereen zou moeten overstappen op veganistisch, maar na het kijken van deze documentaire denk ik wel dat ik die richting uiteindelijk opga. Ik ga het wel rustig aanpakken, afbouwen en kijken waar ik strand. Mijn gezondheid is heel belangrijk voor mij geworden, als ik hier zelf een positieve invloed op kan hebben wil ik dit zeker een kans geven.

The Game Changers

Voor mij was deze documentaire een bevestiging op wat ik al wist en een eye-opener op wat er allemaal nog bij komt. Het is tijd om wakker te worden, tijd om bewuster te leven en tijd om voor jezelf te kiezen. Er is een hogere macht die bepaalt wat wij doen, wat wij niet doen, wat wij eten etc. Zonder dat je het doorhebt wordt je geleefd. We laten dit nu al zo lang toe! En waar draait het om? GELD, GELD, GELD, ten koste van onze gezondheid en onze planeet!

Heb jij deze documentaire toevallig gezien? Wat is jouw mening hierover? Heeft het je aan het denken gezet of geef je er niet zoveel om?

Ik hoop dat deze informatie je iets wijzer heeft kunnen maken of dat ik je iets heb verteld, wat je misschien nog niet wist. Misschien heb ik je wel nieuwsgierig gemaakt en ben je van plan de documentaire te gaan kijken. 

 

Laat een reactie achter

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. Heb jij de documentaire al gezien of ben je van plan om deze te gaan kijken? Of juist niet? Laat gerust een reactie achter. Misschien vind je wel dat ik iets essentieels ben vergeten of ben je het hier helemaal niet mee eens, deel dit dan. Jouw input wordt gewaardeerd. 


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Aanmelden