13 november, 2019

weten waarom

Allereerst is het belangrijk om te weten wat deze termen inhouden. Macro's staat eigenlijk voor macronutriënten. Nutriënten betekenen voedingsstoffen. Deze macronutriënten bestaan uit drie soorten voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam.

De eerste voedingsstof is eiwit. Eiwitten bestaan uit een keten aminozuren en zijn de bouwstoffen van het lichaam. In enkele gevallen wordt deze stof als brandstof gebruikt. Eiwitten zijn daarnaast ook erg belangrijk voor het herstellen van je spieren en de opbouw van je spieren. Als je weet hoeveel eiwitten jij per dag mag nemen, kun je dit op de volgende manier vertalen naar je voeding. 1 gram eiwit bevat ongeveer 4 kcal. Op deze manier kun je berekenen hoeveel gram je mag eten. 
Je kunt eiwitten onder andere vinden in producten als vlees, vis, eieren, noten en bonen. 

De tweede voedingsstof is koolhydraten. Deze zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Je lichaam slaat de koolhydraten op in de spiercellen in de vorm van glycogeen. Wanneer je lichaam deze voorraad nodig heeft, wordt deze glycogeen afgebroken tot glucose. Wanneer je te veel van deze voedingsstof binnenkrijgt, slaat je lichaam dit op als 'reserve', in de vorm van vet. Voor koolhydraten geldt, net als bij eiwitten, 1 gram koolhydraten bevat ongeveer 4 kcal. Je kunt koolhydraten onder andere vinden in producten als peulvruchten, havermout, rijst en pasta. 

De laatste voedingsstof die onder de 'macro's' valt is vet. Vet is een erg belangrijke voedingsstof voor het lichaam. Het lichaam gebruikt vet niet alleen als energiebron, maar deze helpt ook voor het goed functioneren van bijvoorbeeld bepaalde organen. Te veel van deze voedingsstof, kan deze functies juist verslechteren of zelfs uitschakelen. Bij vet geldt een iets andere regel namelijk, 1 gram vet bevat ongeveer 9 kcal per gram. 

Balans is de sleutel

Micronutriënten kunnen we (toevallig 😉) ook in drie verdelen namelijk; vitaminen, mineralen en spoorelementen. Van deze voedingsstoffen heeft je lichaam maar weinig nodig, zelfs minder dan een gram. De micronutriënten hebben een ondersteunende functies in het metabolisme.

Zelf ben ik niet heel de dag bezig om mijn macro's uit te meten en te tellen, maar ik hou wel mijn micro's goed in de gaten in de vorm van supplementen. Ik vind het belangrijk dat je bewust bent van wat je eet. Op die manier kun je zelf op een gegeven moment logisch nadenken hoe je de beste verdeling kunt maken. Wanneer je altijd aan het tellen en rekenen bent, raak je hier op een gegeven moment op uitgekeken. Het risico hiervan is dat je compleet de andere kant op slaat. Zie het als een leefstijl met de juiste verhoudingen. Wees niet te streng. Uiteraard zal ik meer blogs schrijven hierover, maar ik vind het belangrijk dat je ook het verhaal hierachter kent.

benieuwd naar jouw ervaring


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Aanmelden