22 november, 2019

Stress

Stress is één van onze grootste vijanden. Helaas valt stress moeilijk te vermijden, maar de manier hoe jij hiermee omgaat is wel wat aan te doen. Laat jij je snel beïnvloeden door een ander of door een bepaalde situatie? Dan is het misschien handig om na te gaan hoe dit komt. Waar komt dit vandaan? Wat is de reden dat dit zoveel invloed op jou heeft? Hoe reageer je meestal (onbewust) op stress situaties? 

Hoe ga je om met stress en voeding?

Allereerst probeer niet altijd toe te geven. 

Ik kan heel goed meepraten over de combi stress en voeding. Heel af en toe betrap ik mezelf er nog wel eens op. In het verleden was ik mij hier niet zo van bewust. Op de momenten dat ik stress ervaarde, ging ik eten. En ik kan je vertellen, dit was niet zomaar eten. Asociaal vreten mag je het wel noemen. Zakken chips, repen chocolade en vieze vette snacks. Als ik mij helemaal liet meeslepen kon dit zelfs dagen of maanden doorgaan. De stress werd hierdoor alleen maar erger, want de cijfers op de weegschaal schoten omhoog. Ik kon mezelf altijd zo lekker zielig voelen. En eten troostte mij dan, op dat moment. 

Of toch niet?

Vaak tijdens zo'n vreetbui of kort erna, werd ik verdrietig. Waarom moest ik dit nou zo nodig doen? Heeft het de situatie verbeterd? NEE! Voel ik mij nu nog rotter dan eerst? JA! Waarom deed ik dit dan ook alweer? 

Als kleine kinderen worden wij vaak getroost met eten. Wanneer we vallen, krijgen we een snoepje tegen de pijn. Hierdoor leren wij, dat eten je troost kan bieden. Dat is niet waar. Plat gezegd was dit een middel van je ouders, om je zo snel mogelijk stil te krijgen. Het is dus een misvatting, waar jij een overtuiging van hebt gemaakt. Dat is niet erg, alleen nu moet je dit weer zien te resetten. 

stressbestendig

Ga even wandelen of iets anders doen, wat afleidt. 

Op het moment dat je stress ervaart kun je twee dingen doen. Je kunt je volledig overgeven en laten gaan of je kunt afleiding zoeken zodat je het van je af kunt schudden. Wanneer jij je overgeeft aan de stress, heb je kans dat je gaat 'snaaien'. Stress-eten of emotie-eten noemen we dat. Ik heb er zelf ook mee te maken gehad, totdat ik dat niet meer accepteerde. De boel moest gereset worden. Iedere keer als ik in zo'n situatie belandde waarbij mijn handen jeukte om iets lekkers te kopen, negeerde ik het. Ik zei tegen mezelf: "Je gaat je echt niet beter voelen door te eten, sterker nog je gaat je nog veel slechter voelen wanneer je dit doet". Ik ging op zoek naar afleiding. Iets wat mij, net zoals eten, even van de gedachte bracht die mij de stress bezorgde. Voor mij hielp het altijd om dan even te mediteren of als mijn hoofd echt heel druk was, te wandelen. Lekker uitwaaien, even helemaal niks. Ook hier is het belangrijk dat je, je ademhaling onder controle krijgt. Deze kan je sneller rustig maken, waardoor je minder snel impulsieve acties zal ondernemen. Je kunt helderder nadenken en hierdoor een weloverwogen beslissing maken, over hoe je deze situatie voor jezelf kunt verbeteren. 

Sterker dan je denkt

Het zit allemaal in je hoofd, maak het jezelf niet nog moeilijker. 

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Mindset, mindset, mindset! Mindset is zó verschrikkelijk belangrijk. Geloof in jezelf en geef niet altijd toe aan de emotie die je voelt. Probeer eens een keer écht te voelen. Waar komt de emotie vandaan? Waarom zet deze je aan tot eten? Is er iets anders wat je kunt doen aan de situatie, om deze te verbeteren? Wat zijn de zaken waar je wél controle over hebt? Je weet nu toch onderhand wel, dat eten je niet gaat troosten? Hoe vaak heb jij je nu echt beter gevoeld, na zo'n vreetbui? 

Ik hoop dat deze informatie je iets wijzer heeft kunnen maken of dat ik je iets heb verteld, wat je misschien nog niet wist. Als dit het geval is, kun je hier misschien iets mee. Probeer je eigen kracht te vinden, probeer stress situaties te verminderen en te vermijden. Vind de rust in jezelf en in je leven. Wees gelukkig, het leven is zo kostbaar!

Ik probeer alle informatie zo gemakkelijk mogelijk te maken, we hebben al genoeg andere moeilijke zaken aan ons hoofd. Plus, als het teveel wordt dan is het lastig om te blijven focussen en daadwerkelijk nieuwe gewoontes aan te leren. 

Laat een reactie achter

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. Was je hier al van op de hoogte? Hoe bewust doen jullie boodschappen? Laat gerust een reactie achter. Misschien vind je wel dat ik iets essentieels ben vergeten, deel dit dan. Jouw input wordt gewaardeerd. 


Laat een reactie achter

Reacties worden goedgekeurd voordat ze verschijnen.

Aanmelden